10 фактів про Фестиваль одеських дворів 2019

Зібрали для вас 10 фактів про Фестиваль одеських дворів: змістовний фан та світове визнання!
Смачного, це лонгрід ;)
Чому #OdesaYardFest не просто незвичний пішохідний фестиваль:

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
1️⃣ 4500 людей + 1

Протягом дня 28.09 подію відвідало близько чотирьох з половиною тисяч людей та плюс один фін — Мілко, який в перший раз побував в Одесі та одразу потрапив на фестиваль. При цьому двори засвідчили близько семисот відвідувачів, а на основній локації за день побувало понад три тисячі гостей.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
2️⃣ Комфортні відносини з сусідами через свято.

Двори-учасники розповіли, що сусіди активно включилися у події — розпарковували двори, виносили їжу, долучалися з ідеями до основних активностей придуманих ініціаторами події. Атмосфера у відносинах стала позитивною та веселою, це допомогло сусідам в легкий святковий спосіб обговорити майбутні ініціативи для своїх дворів.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
3️⃣ 15 фестивальних дворів + 10 відкритих – 4 залишених на десерт

Події у себе у дворах провели 15 учасників, а ще близько десятка дворів стали локаціями екскурсій під час фестивалю. Ще чотири учасники через технічні обставини вирішили провести події пізніше, про їх графік можна буде дізнатися на сторінці Школи культури сусідства в фейсбуці.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
4️⃣ Світове визнання прямо на проїзній частині вулиці

Гостем фестивалю став Президент Європейської федерації з локальної солідарності Atanase Perifan. Прямо на проїзній частині вулиці Жуковського Атанас вручив нагороду Одесі та її жителям за роботу над добросусідством та комфортним життям в руки віцемеру Pavel Vugelman.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
5️⃣ 27 громадських організацій/ініціатив які змінюють Одесу

До організації фестивалю приєдналося двадцять сім організацій, включно з ініціаторами, грантодавцями, учасниками Ярмарку міських ініціатив, активностей на центральній локації та дворах.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
6️⃣ Укрпошта, Alianse Francez, Унікальні кадри, Великий БУК та Best Odessa speakers club

Серед організацій, які доєдналися до окремих активностей варто виділити Укрпошту, яка підтримала створення графіті в арці свого двору на Садовій/Дворянській. Alianse Francez, які підтримали дискусію з добросусідства та урочисті нагородження за участі французького гостя фестивалю.
Великий БУК та Best Odessa speakers club (Toastmasters International), які проводили безкоштовні активності для гостей Двору-сцени. А у білих світшотах можна було усюди зустріти армію волонтерів з ГО “Унікальні кадри”.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
7️⃣ Благодійність на вулиці теж працює

Благодійні та громадські організації під час фестивалю зібрали понад 17000 грн благодійних внесків.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
8️⃣ Добросусідський Occupy

Це другий випадок перекриття вулиці в форматі експерименту з тактичного урбанізму в Одесі після акції ОккупайЖукова, але перший на такій перезавантаженій проїзній вулиці як Жуковського. Ідея цих експериментів полягає в тому, щоб показати на практиці наскільки активніше простір використовується, якщо на вулиці немає машин.
Відвідувачі шуткували, що варто робити вулицю пішохідною хоча б раз на тиждень. За результатами опитування бізнеси на вулиці Жуковського засвідчили значний приток відвідувачів та суттєве збільшення виторгу у порівнянні зі звичайним вихідним.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
9️⃣ Два флешмоби, Школа культури сусідства, випуск та гасіння поштової марки, Круглий стіл та Декларація прав дворів

Фестивалю передував цілий цикл підготовчих подій — Флешмоб до дня народження добросусідства в Одесі, літня навчальна програма для дворів — Школа культури сусідства, гасіння поштової марки фестивалю, флешмоб з написання листів у майбутнє на одеському Головпоштамті, Круглий стіл про одеські двори. Результатом роботи організаторів та учасників стала Декларація прав дворів, онлайн курс та методичка з добросусідства, які будуть представлені організаторами пізніше.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
🔟 10 дворів пішли навчатися у Школу

В рамках Школи культури сусідства десять учасників пройшли навчання у Дворі-сцені та розробили ідеї проєктів, які планують втілити у своїх дворах разом з сусідами до кінця жовтня. Усі випускники Школи стали найцікавішими локаціями Фестивалю.

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢

Фестиваль одеських дворів організували ГО «Зацікавлені», разом із ГО Фонд развития города Одессы та ГО Pixelated Realities в партнерстві з Forum Civil Peace Service – Ukraine та Департамент культури та туризму Одеської міської ради за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна).

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
Фестиваль для вас допомогли втілити
Двор-Scena. Движение за возрождение Одесских Дворов
Urban Inst.British Council UkraineActive Citizens Ukraine, БФ Молода Громада, Одеська обласна група медіації, ГО “Суспільство та історична спадщина”Ассоциация Развития СамоуправленияАссоциация Архитекторов ОдессыТудой-Сюдой. Экскурсии по Одессе. Odessa City ToursУкрпоштаAlliance Française Odesa / Альянс Франсез ОдесаБольшой БУК, ГО Унікальні кадри, Best Odessa Speakers Club (Toastmasters International)UCBI – Українська ініціатива зміцнення громадської довіри

🛳⚓️⛵️⚓️🛶⚓️🛥⚓️🚢
Ви зустрічали їх на Ярмарку міських ініціатив:
Дорогоцінний пластик. Precious plastic Ukraine Архитектура Одессы – Architecture of Odessa SocialID Тысячи дверей Одессы Корпорация монстров Зеленый List Старинные изразцовые печи Одессы Благодійний ярмарок «Жовток» Культпросвіт Анатоль Изотов Аркадий Шупляков Natasha Corneva Timidezza D’amore Eugene Khlebnikov Nick Chepelev Aleksandr Prohorov Konstantin Emelyanov Алумахъ Ятимъ Alexandr Levitsky

Dmytro Kovbasyuk Iana Boytsova Maksym Dolzhenko Kate Ilichova Надежда Манушкина Yuliia Frolova Ludmila Levih Aleksander Babich Volodymyr Nemertsalov Елена Мельник

Напишіть відгук