Сучасна дизайнерська навігаційна система

Покращення міського дизайну та створення сучасної й ефективної навігаційної системи міста Одеси.

Реалізовано 6 інфраструктурних проектів для Одеси, які були розроблені одеськими дизайнерами, урбаністами й архітекторами в результаті роботи Одеського практикуму.

Втілено в життя наступні розроблені рішення міського дизайну:

1) «Пішохідний перехід з морським вузлом» – для пожвавлення міського простору наземні переходи доповнені тематичними трафаретами. Вони зображують морські канати, що нагадують про те, що Одеса – найбільший порт країни.
«Мотузкові» зебри ненав’язливо нагадують про море і стають деталлю міського пейзажу що запам’ятовується. Планується, що трафарети прикрасять проїжджу частину тихих одеських вулиць. Розроблене рішення дозволить візуально красиво ідентифікувати пішохідні переходи, а також зробити туристично-привабливі точки.
Пілотний пішохідний перехід знаходиться на перетину вулиці Гаваної та провулку Маяковського.

2) «Інженерно-технічні покажчики» для вказівки пожежних гідрантів і газових служб. Розроблене рішення дозволить візуально красиво ідентифікувати міські служби.
Пілотний проект розташовується на вулицях: вул. Сабанеєв міст, вул. Гоголя, Військовий узвіз, Приморський бульвар, Провулок Чайковського.

3) «Маршрутні таблички» – розміщені, в якості пілотного проекту, на стовпах уздовж вул. Рішельєвської. Розроблене рішення дозволить візуально красиво ідентифікувати ключові місця: банки, місця громадського харчування, культурні заклади тощо по вул. Рішельєвській. Табличка, розміщена на стовпі, повідомляє про значні об’єкти і цікаві місця на обраної вулиці. Для полегшення пошуку кожна група даних міститься в окремому візуальному шарі. Послуги позначаються на плані простими і зрозумілими іконками.
Дивлячись на таку табличку, легко зорієнтуватися по номерам будинків і порахувати кількість перехресть до потрібного місця. Місцезнаходження глядача позначається помітною синьою крапкою. Точки друкуються на напівпрозорих наклейках і наносяться на готові таблички.

4) «Напольний спрямовувач для стільця» в Міському саду, який дозволить грамотно скерувати гостей міста до туристичного об’єкта.
Тепер стояти у черзі буде набагато веселіше!

5) «Транспортні схеми» – лаконічна і зрозуміла схема наочно ілюструє в які райони йдуть ключові маршрути транспорту. Відсутність точної географії та деталізації класичних схем дозволяє швидше зорієнтуватися, запам’ятати розташування районів та побудувати загальний маршрут. Номери маршрутів підібрані таким чином, щоб вони перетинали кілька районів, а транслітерація допоможе іноземним гостям міста вибрати правильний напрям. Для кожного району своя схема: пос. Котовського, Центр, Слобідка, Молдаванка, Дальні і Ближні Млини, Черьомушки, Фонтан, пос. Таїрова. Зрозумілі підказки спрощують читання карти. Кольоровий код збігається зі звичними в місті кольорами транспорту, що полегшує запам’ятання.

6) «Стікери-очі» – аби всі туристи без зусиль знаходили шлях до Дюка, розроблено комплект із шести різних наліпок. На кожній з них очі дивляться в новому напрямі, але наклеюються при цьому так, що завжди вказують на пам’ятник. Вказівники оживляють антіпарковочні напівсфери, вазони, урни, колесовідбійні тумби та міські лавки.

Величезна подяка за неоціненний внесок в розвиток міста Одеси Pavel Vugelman, Казавчінський Дмитро, Ivan Liptuga і Владиславу Бурде!

Напишіть відгук